Sahkolammitysneuvonta.fi

Lämmitysjärjestelmät - Keskitetty sähkölämmitys

Keskitetty sähkölämmitys

Keskitetyssä, vesikiertoisessa järjestelmässä sähkölämmityksen osuus on lämmöntuottolaitteessa, kuten sähkökattilassa tai varaajassa. Lisäksi sähkökeskuksessa saattaa olla ohjauskytkentöjä. Lämmönjako ja lämpötilan säätö huonetiloissa ei eroa muista vesikiertoisen lämmityksen muodoista. Nämä järjestelmät ovat hyötysuhteeltaan huonompia kuin tilakohtaiset sähkölämmitysratkaisut. Toisaalta ne mahdollistavat lämmöntuottolaitteiston muuttamisen ilman, että lämmönjakojärjestelmää tarvitsee muuttaa.

Vesikiertoiset sähkölämmitykset

Keskitetyssä sähkölämmityksessä sähköllä lämmitetään useimmiten suuressa varaajassa tai sähkökattilassa vettä, jolla toteutetaan lämmönjako huonetiloihin. Varaajalämmitystä on käytetty erityisesti hyödyntämään sähkön edullisempaa hintaa yöaikaan. Sähkökattilassa ei juurikaan ole varaavuutta. Vesikiertoinen sähkölämmitys on hyötysuhteeltaan huonompi kuin kuiva sähkölämmitys. Lämmityksen säätö ei myöskään reagoi yhtä nopeasti muihin lämmönlähteisiin.

Lämmönjako on totutettu yleensä joko vesipattereilla tai vesikiertoisella lattialämmityksellä, joita alettiin asentamaan enenemässä määrin 1990-luvun lopulta lähtien.