Sahkolammitysneuvonta.fi

Näin tehostat - Suunnitteluta ja vertaile

Suunnitteluta ja vertaile

Lämmitysjärjestelmän uudistamisen yhteydessä kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja niiden kokonaiskustannuksia. Pääsääntöisesti toimivaa järjestelmää ei taloudellisesti ole kannattavaa vaihtaa. Sähkölämmityksen energiakulutuksen tehostamiseen tai energiakustannusten pienentämiseen voidaan vaikuttaa vaihtamatta itse järjestelmää toiseksi.

Muutosten lähtökohtana tulisi olla aina suunnittelu sekä muutosten dokumentointi. Ammattitaitoinen suunnittelija tekee eri vaihtoehtojen vertailuja niin teknisen totutuksen kuin kustannustenkin näkökulmista.

Sähkölämmityksen muuttaminen on lähes aina sähkötyötä, jonka suorittamiseen tarvitaan sähköalan ammattilaista. Ympäristöministeriön asetus 780/2020 edellyttää vähintään automaatio- ja ohjausjärjestelmälle vastuusuunnittelijan ja -toteuttajan nimeämistä. Sähkötyöt edellyttävät lähes aina sähkötöiden johtajaa vastuuhenkilöksi sekä riittävän kelpoisuuden omaavaa asentajaa sähkötöiden tekijäksi.

Osa lämmitystapamuutoksista tai laajemmista perusparannuskorjauksista voivat edellyttää rakennuslupaa. Luvan yhteydessä tulee esittää asetuksen YMa 4/2013+ 2/2017 mukaisen selvitykset energiatehokkuuden parantumisesta. Näitä säädöksiä koskevia uudistuksia on tulossa vuosien 2022 -2023 aikana.