Sahkolammitysneuvonta.fi

Toimenpiteet - Case 1

Case 1

148 m2, 1 kerros, 1991 valmistunut 

Kattosäteilylämmitys (sähkö) 

Käyttövesivaraajan koko 300 l. yösähköohjaus. Kesällä kulutus vain noin 100 l/vrk -> 5 kWh/vrk 

Koneellinen tulo-/poistoilmanvaihto 

Sähköenergiankäyttö vuodessa 22 000 kWh 

Paneelien suuntaus katolla lounaaseen 

Ensimmäinen kohde edustaa tyypillistä suorasähkölämmitteistä omakotitaloa. Tässä tyyppiesimerkissä sähkönjakelu on hinnoiteltu yösähkötariffilla, joten lämmin käyttövesi lämmitetään erillisellä 300 litran käyttövesivaraajalla yöaikaan. Kohteen sähköenergiankulutus vuodessa on melko suuri, mutta heinäkuun tuntiprofiilia tarkastellessa voidaan havaita, että kesäpäivien sähkönkäyttö on suhteellisen vähäistä. Samalla huomataan, että yösähkön päälle kytkeytyessä sähkönkäyttö nousee merkittävästi. Mikäli tämä lämminvesivaraajan sähkönkäyttö siirrettäisiin kesällä esimerkiksi aikavälille 11.00-16.00, niin omakäyttöosuus kasvaisi merkittävästi. Tätä ohjausta ollaan laskennallisesti simuloitu kolmannessa kuvaajassa, jossa yön tunneilta on siirretty lämpimän käyttöveden lämmittämiseen kulunut energia päivälle klo 13-15 kesä-, heinä- ja elokuussa. 

Kuvissa 2 ja 5 on esitetty vastaava profiili isommalla 6,4 kWp:n järjestelmällä. Huomataan, että kesäpäivisin myyntiin menevä osuus kasvaa. Samalla kuitenkin myös omaan käyttöön menevän tuotannon määrä kasvaa ja järjestelmän suhteellinen hinta laskee.  

Kuva 1: Keskimääräinen tuntiprofiili heinäkuulle 3,8 kWp:n järjestelmällä.

 

Kuva 1: Keskimääräinen tuntiprofiili heinäkuulle 3,8 kWp:n järjestelmällä. Paneelien vuosituotanto on 3 550 kWh, josta omakäyttöosuus 74 % 

Kuva 2: Keskimääräinen tuntiprofiili heinäkuulle 6,4 kWp:n järjestelmällä.

Kuva 2: Keskimääräinen tuntiprofiili heinäkuulle 6,4 kWp:n järjestelmällä. Paneelien vuosituotanto on 5 890 kWh, josta omakäyttöosuus 58 % 

Kuva 3: Keskimääräinen tuntiprofiili heinäkuulle 3,8 kWp:n järjestelmällä

 Kuva 3: Keskimääräinen tuntiprofiili heinäkuulle 3,8 kWp:n järjestelmällä, kun lämmitys on siirretty yöajalta päivälle. Omakäyttöosuus nousee 74 prosentista 80 prosenttiin. Kohteessa on 300 litran lämminvesivaraaja, mutta lämmintä käyttövettä on käytetty kesäisin keskimäärin vain noin 100 litraa vuorokaudessa. 

Kuva 4. Kuukausittainen kulutus ja tuotanto 3,8 kWp järjestelmällä

Kuva 4. Kuukausittainen kulutus ja tuotanto 3,8 kWp järjestelmällä 

Kuva 5. Kuukausittainen kulutus ja tuotanto 6,4 kWp järjestelmällä

 Kuva 5. Kuukausittainen kulutus ja tuotanto 6,4 kWp järjestelmällä